Age Of Sigmar bemutató #1 -miért is kezdj bele

Ebben a sorozatban, amit most elindítok a blogomon az a nem titkolt célja, hogy minden érdeklődőnek rövid bemutatót és remek érveket adjon arra, hogy miért is érdemes az Age of Sigmar nevű terep asztalos wargame-el játszani. Igaz, ami igaz, én sem olyan régen kezdtem el játszani, de ennyi idő után is úgy éreztem, hogy leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek segítségére lehet az itt olvasottak, esetleg tanácsot adhat, hogy ha még nem döntötte el véglegesen, hogy érdemes-e beruháznia rá. Megjegyezném, hogy az itt leírtak csak és kizárólag saját tapasztalaton alapulnak és személyes vélemények, tehát úgy kezelje mindenki. De kezdjük mindjárt az elején.

Mi is az AoS?

A Warhammer világát rendkívül sokan szerették, de azt a világot az End Times keretein belül a káosz seregei és ezután vette fel a fonalat és kezdődött Sigmar kora. A lore-ba most ennél jobban nem másznék bele, azt majd egy másik alkalomkor. A lényeg, hogy mindkét világból volt terepasztalos hobbi játék, aminek az AoS egy újabb kiadása, új szabályokkal és seregekkel. A lényege nagy vonalakban abból áll, hogy kiválasztunk egy sereget, összerakjuk, kifestjük és játszunk vele az adott sereg szabályaival (persze a festés jöhet a játék után is).

Magáról a meccsekről

Szóval ez az AoS igazi lényege, hogy bevessük az egységeinket különböző harcokban különböző felállításokban. Maga a szabályok csak elsőre tűnhetnek bonyolultnak, de már egy meccs után érezhetően közelebb kerül az ember, hogy megjegyezzen mindent. Az első 1-3 meccs azzal fog eltelni, hogy fogjuk a fejünket és folyamatosan soroljuk, hogy ezt meg azt felejtettük el. Szerencsére rendkívül segítőkész emberekkel volt/van dolgom, de erről majd később.
Stratégiai játék lévén folyamatosan fejlődési lehetőséget nyújt nekünk a játék, így kitalálhatunk saját stratégiákat, fejleszthetjük a meglévőt, kipróbálhatunk új sereg összeállításokat stb.

Maga a játék is folyamatosan hozza az újdonságokat, nem csak az ütlegelésnek kell mennie folyamatosan, hanem lehet kampányban részt venni, különböző objektív alapú csatákat szervezni, ostromolni nagy erődítményeket, de akár az open play kártyák is remek változatosságot tudnak hozni. És ahogy elnéztem, a lista folyamatosan bővül (én is tervezek saját csatát írni). A GW mindig képes számomra újdonságot mutattni, reméljük ez nem fog változni a jövőben.
Az újdonságok sereg szinten is megmutatkoznak, hiszen folyamatosan érkeznek az új seregek és egységek is. Egy biztos, mindig lehet valamit variálni és nem lesz unalmas a játék.

Az első pár meccs azért lesz hosszú, mert rengeteg kérdés fel fog merülni az emberben (2 óra körül), de ez idővel le fog csökkenni 1- másfél órára.

Közösség

Ha az ember bármibe bele kezd, amit nem csak egyedül kell játszani, akkor az az egyik legnagyobb kérdés, hogy milyen befogadó a közösség, mennyire segítik az új játékosokat és mennyire aktív (hány verseny, esemény van, mikor van lehetőség játszani stb.) és azt kell, hogy mondjam, hogy az egyik legjobb közösséget találtam meg.
Egyelőre két klubban játszottam (fizetett hirdetés nélkül, de azért megemlítem őket: Hammertime Café és Gép-ház) és mindkét helyen barátságos olyan barátságos és befogadó környezet van jelen, amilyen eddig szinte sehol máshol nem tapasztaltam. Kissebb közösségeknek megvan az a maga hátránya, hogy rendkívül zártak, aminek sajnos az a következménye, hogy aki külsős oda megy, az nem találja meg a helyét, valamint rövid időn belül felhagy a próbálkozással és inkább más elfoglaltságot keres.
Ennél a hobbinál, egy percig sem éreztem ezt. Akinek megtetszik a játék, azt kezdőnapok várják, hogy kiprobálhassák, hogy milyen játszani, valamint ha már meg van a sereg, akkor is sokan segítenek mindig, ha gyakorló partnerre lenne szükség. Sőt már az alapoknál is rengeteg segítséget kaptam, hogy kell elkezdeni a játékot, festeni stb. (Ezekről lesz még később cikk.)
Ezen kívül idén felívelőben van a játék, így több, havi szintű bajnokság van, valamint a facebook csoportok is aktívabbak, ha bárkinek kérdése, vagy közlendője van.
Ha valaki csak hétköznap akar játszani egyet, az is biztos, hogy találni fog partnert.

Összefoglalva

Egy szó mint száz, aki gondolkozik azon, hogy bele kezdjen-e egy ilyen játékban, annak mindenképpen ajánlom, hogy menjen el egy kezdő napra, esetleg nézzen meg kívülállóként egy bajnokságot és garantálom, hogy a hangulat, a közösség és a stratégiai játék magába fogja szívni.
Ha kérdés merülne fel, nyugodtan jelezd nekem is, a kapcsolat menüpont alatt, vagy komment formájában.
A következő cikkben arról lesz szó, hogy mire lesz szükséged ahhoz, hogy elkezd a modellezgetést.