Age of Sigmar – Meeting Engagements bemutató

A Meeting Engagements (továbbiakban ME) a 2019-es General’s Handbook egyik (számomra) váratlan újítása volt. Ebben a formátumban ugyanis kompetitív és mélységi szabályokat kapott a kisebb (1000 pontos) létszámú seregek megütközése. Ezekhez a meccsekhez nem is kell nagyobb hely, mint egy normál étkező asztal. Attól függetlenül, hogy gyors a játék a stratégiai mélység itt is helyett kapott, így nem elvetendő formátum lett ez. Ez a cikk egy gyors összefoglaló lesz a szabályokról, a battleplanek és egyéb információk a GHB 2019-es kiadásában találhatóak.

Seregválasztás

Az ME ugyanazokat a Pitched Battle profilokat használja, mint az alapjáték, így pontszámban és az egységek méretében nincs eltérés. Pár megkötés azonban akad:

 • Minden seregnek kötelező Allegiancet választania és csak hozzájuk tartozó szövetségest hozhat (lsd.: Core Rules).
 • Minden seregnek 1000 pontosnak kell lennie maximum.
 • Maximum egy battalion hozható
 • Maximum két darab szerepelhet egy egységből a listában (pl.: 2×10 vulkite berzerker jöhet, 3×10 már nem).
 • Az ME formátumban a sereg három részre (ezek a contingentek) lesz osztva (Spearhead (S jelzés), Main Body (M jelzés) és Rearguad (R jelzés)). Mindegyik különítmény legalább egy egységből kell hogy álljon és az alábbi korlátozásoknak meg kell felelnie (saját vélemény – ez sokkal egyértelműbb egy warscroll builderben pl, mint így leírva):

 • Az egységek nem lehetnek nagyobbak, mint a minimum létszám, hacsak nem Main Body battleline egységek. A rearguardok esetében lehet maximum kétszer akkora az egység létszáma, mint a minimum.
 • Egy szövetséges egységet lehet hozni, ami nem lehet nagyobb mint az egység minimum létszáma.
 • Egy Endless Spell hozható a megfelelő pontszámért.
 • 50 “felesleges” pontonként egy extra cpt kap az ember kezdésnél.
 • A generálisnak muszáj minden esetben egy Leadernek lennie és nem lehet szövetséges. Ha megölik nem lehet újat választani.

A csatatér

Az ME csatákat 30-36″ és 40-48″ méretű asztalokon játsszák. A csataterveket arányosan az asztalok méretéhez megfelelően kell felhelyezni.

Ha valamelyik sereg saját tereptárgyat szeretne felhelyezni a táblára akkor azt csak több, mint 3″-re lehet a pálya szélétől, több, mint 3″-ra bármelyik másik tereptől illetve több, mint 1″-re objektívától. Ha nem lehet felhelyezni a terepet, akkor nincs használatban.

A terepszabályok az alap könyvből szintén használatban vannak, mindegyikre sajátot kell dobni.

Triumphot az kap a meccs elején, aki kevesebb pontot használt fel a serege összeállításakor.

Felhelyezések és érkezések

A ME verzióban egy osztagot lehet felrakni kezdéskor a csatatérre, a másik kettő pedig a csata során fog megérkezni. Ezeket a felrakásokat a csatatervek tartalmazzák.

Az érkezési idők mindig a térképen lesznek rajta. Ezeket a csatatervek úgy rögzítik, hogy megjelölik őket, vagy “Start” vagy “Turn 1” vagy pedig “Turn 2” jelzésekkel.

 1. “Start” jelzésnél a csata kezdés előtt kell felhelyezni az egységeket.
 2. “Turn 1” jelzésnél az éppen körön lévő játékos első köre végén érkeznek meg az egységek.
 3. “Turn 2” jelzésnél az éppen körön lévő játékos második köre végén érkeznek meg az egységek.

Ha valamelyik egységet bármilyen oknál fogva nem lehet így felhelyezni, azok elpusztítottnak minősülnek.

Az érkezések mindig 3″-en belül történnek a pálya szélétől. Amikor egy osztag megérkezik, akkor mindenkit egyszerre kell felrakni ezen határon belül.

A reserve egységek amik tagjai az egyes contignenseknek csak azokkal együtt lehet felrakni őket, ugyanazokkal az szabályokkal. Azok a reserve egységek amik nem tagjai egyik osztagnak sem, a saját szabályaikkal lehet felrakni (őket nem muszáj a pálya szélére felrakni, de a saját felhelyezési szabályaikat követni kell).

Új egységek akik a csata közben kerülnek felrakásra (pl.: summonok) azokat nem az érkezési szabályaikkal, hanem a sajátjaikkal kell felrakni, mint rendesen.

A battleplanek a GHB 2019 könyvben találhatóak, remélem fog kapni egy kis figyelmet! Ha tetszene egy ilyen formátumú rendezvény vagy verseny, jelezd mindenképpen egy komment formájában!

Aki szeretne egy kávéval támogatni, hogy ne aludjak cikk írás közben erre teheti meg!