Age of Sigmar történelem: Gloomspite Gitz

Ebben a lore cikkben a Gloomspite Gitz névre hallgató furmányos kis sereg kerül terítékre. Ezek a kis gonosztevők az idei évben láttak napvilágot és szinte azonnal sokaknak egyből megtetszett a sereg hangulata és különböző lehetőségeik. A sereg alapvetően különböző hadtestekből áll (troggoths, moonclan grots stb.), de én először nagy általánosságban szeretnék róluk írni, hogy hogyan jutottak el ide és mik a céljaik. Később ki lesznek a többiek is bontva, de első körben nézzük meg, hogy ki is Gorkamorka és mi is az a Bad Moon.

Gorkamorka

Gorkamorka egy teljes cikket érdemelne, de most csak a GG vonatkozásban lesz róla szó. Egyszerűen megfogalmazva Ő a Destruction szövetség istene. Leginkább arról híres, hogy civilizációkat rombol le és a pusztításnak él, de nem úgy mint a káosz istenei, mert ők inkább behódoltatni és uralkodni szeretnének (már amelyik), Gorka pedig inkább csak a mérhetetlen rombolást szeretné látni. Minden egyes tettét és látomását átjárja a természetes vadság. Talán az isten legnagyobb érdekessége, hogy szinte minden egyes kisebb frakció másképp látja Őt. Az Ironjawz például egy hatalmas orknak (vagy akár két fejű orknak) látja, aki a nagy Waaaghot fogja vezetni. A Bonesplitterz úgy kezeli, mint egy fékezhetetlen állat szellemet, aki a legnagyobb (God Beasts) szörnyetegegekben lakozik. És miután levadásznak egy ilyen nagy szörnyet kiszabadítják ezt a szellemi energiát, így mutatnak be neki áldozatot.

A Gitz esetében három fajta szemléletet láthatunk: a Moonclan grotok egy harcos istennek látják, aki szintén vezeti a Waaghot, bár igaz, hogy ott a piciknek kicsit más szerepük lesz.A Spiderfang esetében inkább a tetteit éltetik, mint magát Gorkamorkát. A troggothok pedig csak szimplán túl buták ahhoz, hogy felfogják, hogy ki is Ő.

The Bad Moon

A BM egy égi test, ami össze-vissza röpköd a világok között. Holdnak hívják, de nem egy sima holdról van szó, mivel nem kering semmi körül, hanem teljesen kiszámítatlan mozgása van. Az Order tudósai, aki tanulmányozták a mennyeket is, nem tudtak róla semmi olyan információt összegyűjteni, ami alapján ki lehetett volna számítani a mozgását. Amikor feletetted van, olyan, mintha tényleg masszív hold lenne és fura ragyogása is van. A Skaven is megpróbálta tanulmányozni, de Ők se jutottak semmire és ahogy a legtöbb holddat ezt is megpróbálták felrobbantani (szerencsére) eredménytelenül. A holdról annyit biztosan tudni, hogy már az idők kezdete óta jelen volt a világokban. Az Age of Myth korában a nagy űrben/semmiben volt, de tudomás volt róla, hogy ott van. A Necroquake hatással volt a Bad Moonra, ezután jelent meg a világokban kezdett el gyorsabban és kiszámíthatatlanabbul mozogni. Ez a hold mindennél jobban vonzza a grotokat és a legtöbbnek saját története van róla.
A Moonclan Grotok, akik a nevükben is hordozzák, azt az esetet szokták mesélni, amikor Gorkamorka egyik nap nagyon-nagyon éhes volt. Éppen eszegette a fákat meg ilyesmit, amikor meglátta maga felett a holdat. Kinyúlt érte, beleharapott és majdnem az összes foga beletört. Persze feladta utána egyből, de a foga benne maradt a holdban és egybeforrt az energiája az égitesttel és azóta a Waaagh energiát érzik benne.
A Spiderfang résznek is van egy története róla. Nekik van egy hatalmas pók istenük akit imádnak és ez a pók egyszer beleharapott Gorkamorka lábába aki így szintén átadta az energiáját az állatnak. A holdat pedig azóta egy hatalmas selyem pók tojásnak hiszik. Szerintük az elkövetkezendő időkben el fog majd jönni az Ő koruk, amikor is kinyílik ez tojás és ezek a pókok, amik a tojásból kelnek ki el fogják lepni a világokat.
Az utolsó általános teóriájuk, az az, hogy a hold a halott grot varázslók lelkeit őrzi.
Amikor a Bad Moon megérkezik egy világra, magával hozza a poklot is. A halandók akiket megérint a hold megőrülnek és rengeteg furcsa dolgot kezdenek el csinálni. Nonszensz dolgokat kezdenek el beszélni, olykor halott nyelveken, amiket senkinek sem kéne ismernie. Másokat hatalmas fájdalom ér és gomba lepi el őket (ez az úgynevezett Madcap Mushroom névre hallgató gomba). Amikor elér a hold a környezeted is olyan lesz mint a grotok barlangja, sötétség borít el mindent, a körülötted lévő levegő és közeg pedig nyirkos, hűvös és nedves lesz. És hiába mindenki másra csapás a hold a grotoknak áldás. Amikor ugyanis elterül a sötétség Ők akkor ébrednek fel csak igazán, tele energiával. Feltörnek a hatalmas seregeik ilyenkor a felszínre és kitombolják magukat.
A hold változó, hogy mikor megy tovább, de nagyobb vezetők egy helyben tudják tartani.

The Moonclan Grots és Skragrott

Ők a Gitzek egyik legnagyobb társulása. Ezek a kis vallási fanatikusok barlangokban találhatóak meg, ahol élik a minden napjaikat. Itt gombákat és különböző squigeket tenyésztenek, amiket aztán különböző módon felhasználnak. Mivel szinte soha sincsenek a napon ezért a bőrük halvány és nem is szeretnek a Bad Moon árnyéka nélkül harcolni. Nekik van egy önjelölt vezetőjük Skragrott.

Skragrott az egyik legokosabb volt mind közül és miután átvette a hatalmat elkezdte a saját tervének a megvalósítását. Szeretne elrabolni minden egyes látnokot és prófétát, aki érintkezett a holddal. Ezután megfertőzi őket egy “gomba szanatórium” névre hallgató helyen, ahol félig ember, félig gomba hibrideket készítenek. A reményei szerint így ezek az elrabolt egyedek meg fogják előre jósolni, hogy merre fog felbukkanni a hold. Vegyes eredményeket kapott eddig. Ez segítene neki a végső célja megvalósításában, hogy ellepje az Mortal Realmeket gombával. Chamon egy részén sikerrel is jártak, amivel magára haragította a térségben domináns Tzeentch csapatokat.

Spiderfang

Ők szintén vallási fanatikusok, akik a már említett Pók Istent imádják, aki Gorkamorka egyik megtestesülése. Szeretnek ők is barlangokba élni és ott nyerik a pókok mérgeit és hallucinogén anyagait, amivel kereskednek. Ezen kereskedések során alakult ki jó viszony a moonclan grotok és a Spiderfang között, ami később szövetséghez vezetett.

Ők nem városokban, vagy falvakba élnek, ha nem úgynevezett fészkekben, amiket a mélyedésekben, szakadékokban, de akár régi romok vagy erdők között is megtalálhatóak. Ezeket a fészkeket szinte áthatolhatatlan pókháló veszi körül, aminek köszönhetően ezek az erődök szinte bevehetetlenek. Aki mégis megpróbálja, az nagy eséllyel fennakad a hálón könnyű prédát nyújtva.

Troggoth

A Troggothok nem kimondotta egy tipikus csoportja a Gitznek. Olyan szempontból nem, hogy nincs náluk hierarchia, király vagy ilyesmi, aki utasításokat ugatna. Ők szimplán azért követik a grotokat, mert úgy látják őket, amint azok a kis fickók, akik kajához vezetik őket. Így a kölcsönös együttélésből mindketten jól járnak. Egyedül akkor alakulnak ki nagyobb Trogg csordák, amikor egy páran elkezdenek követni egy nagyobb Troggothot, vagy valami céljuk van a pusztításon kívül.

Ezek az oszlopos tagjai a Gloomspite Gitz csoportnak. Persze még sokat lehetne írni róluk, kezdve a nagyobb csoportok kibontásával, de ezekről majd később.